Köszöntő

Szeretettel köszöntjük Hollóháza honlapján!

Hollóháza hazánk északi részén a Zempléni-hegységben, egy hegyekkel teljesen körülzárt kis völgy közepén fekszik. Magyarország egyik legészakabbra fekvő települése. A környék háborítatlan hegyvidék, amelyet számos turista keres föl. Hollóháza az 1096 kilométer hosszú Országos Kék Túra keleti végpontja.
A község Árpád-kori település. Nevét az itteni pálosok címerében található hollóról, illetve a falu határában valamikor létezett kolostor (hollósház) nevéből eredeztetik. Egy 1270-ből származó okirat már lakott helyként említette, de a török harcok idején elpusztult és csak a Rákóczi-szabadságharc után telepítették újra.
Nevét a porcelángyártás tette országos hírűvé, már 1832-ben kőedénygyárat létesítettek itt. Fellendülése Istványi Ferenc bérlő négy évtizedes (1860-tól 1902-ig) munkásságához köthető. Évtizedeken át háztartási kőedényt gyártottak Hollóházán, később a finomkerámia és porcelán gyártását is bevezették. Termékeinek jellemzője a halvány alaptónusra festett élénk vörös rózsás díszítés. A gyár életében jelentős esemény volt, amikor 1977-ben Hollóházára érkezett Szász Endre grafikus és festőművész, aki kezdeményezte a művészi táblaképek készítését. Szász Endre porcelánképe látható a helyi iskola főfalán, a Római katolikus templomban és egy társasház falán.
A hollóházi kőedény- és porcelángyártásról átfogó képet ad a Porcelánmúzeum. Érdemes megnézni a település református és modern római katolikus templomát, amelyhez különlegességnek számító, porcelánképekből álló kálvária vezet.
A természet kedvelőinek kiváló túralehetőséget kínálnak a környező hegyek. A település központjában található az Országos Kék Túra keleti végét jelző emlékmű.
Hollóháza a 3-as útról Hidasnémetinél leágazó útról érhető el, de megközelíthető Sátoraljaújhely felől is. 2006-tól megnyílt a határ a közúti forgalom előtt Szlovákia felé a szomszédos Skáros községen keresztül.

hirek 651 7

Hollóháza Község Önkormányzata

BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZ KIALAKÍTÁSA HOLLÓHÁZA KÖZSÉGBEN

Projekt azonosító: EFOP-1.4.3-15-2017-00147
Vissza nem térítendő támogatás összege:
40 millió Ft

 Skip to content