templom

Látnivalók

Hollóházi Porcelán Ipartörténeti Kiállítóhely és
Márkabolt
  

3999 Hollóháza, Károlyi u. 11.
Telefon: 06 (47) 305-201
Mobil:    06 (20) 240-7427
Kedd-Szombat 9:30 – 16:30
Vasárnap 10:00-14:00
(Téli időszakban előzetes bejelentkezés szükséges)
Belépőjegy ára:

Normál: 800Ft
Kedvezményes: 500Ft
Fotójegy: 500Ft
Tárlatvezetés: 2000 Ft

Porcelángyár látogatása

kedd – péntek: 10:00-12:30
Belépőjegy ára:

Normál: 800Ft
Kedvezményes: 500Ft

Római katolikus templomtemplom
(Szent László)
   
A sátor alakú, Szent László tiszteletére szentelt modern templomot 1967-ben építették – a porcelángyár rekonstrukciója miatt lebontott régi helyett – a falu fölötti domboldalra. A templomhoz porcelánkálvária vezet.  Az épületet Csaba László Ybl-díjas építész tervezte. A belsőben látható keresztút stációi Kovács Margit keramikus alkotásai. Figyelmet érdemel még Somogyi József Krisztus-corpusa és Szász Endre porcelán táblaképe is. A modern templomhoz vezető lépcső mentén helyezték el az egri főszékesegyházban látható, Takács István által festett stációképek különleges technikával porcelánra vitt másolatait.

Cím: Hollóháza, Rákóczi u. 1.
Telefonszám: 47/340-025
Kapcsolattartó: Füzéri plébániahivatal, 47/340-025

Az Országos kéktúra keleti végpontja

Hollóháza, Rákóczi u.

Porcelánfal

Szász Endre alkotása
Általános Iskola Hollóháza, Rákóczi út 50.

Volt Károlyi-vadászkastély
     
laszloHollóháza határában, az egy részével már Szlovákia területére érő Nagy-Milic oldalán található a gróf Károlyi család egykori tulajdonát képező vadászkastély: László-tanya, amelynek névadója Károlyi László volt. Az 1945-46-os inflációs időszakban e kastélyban készítették elő a forint kibocsátását. A kastélyt szép arborétum övezi, melynek ékei az évszázados luc- és vörösfenyők, bükkök, tölgyek. A romantikus üdülőkastélytól gyalogút vezet a Nagy-Milicre, az ország legészakibb pontjára. Korábban szállodaként működött, ma magánkézben van, ezért sajnos nem látogatható.

Nagy-Milic
     
Nagy MilicA Nagy-Milic a Zempléni-hegység legmagasabb hegye, Magyarország és Szlovákia határvonalán. A Nagy-Milic hegycsoport növényföldrajzilag Magyarország egyetlen helye, amely a Carpatikumhoz, a kárpáti flóratartományhoz tartozik. Az itteni élőhelyek változatosságát a riolit- és andezit-mozaikokon kifejlődött erdőtalaj és a Kárpátok vidékét idéző hegyvidéki éghajlat biztosítja. Bár nagyon sok hátizsákos turista jön ide, még mindig ez az ország egyik legháborítatlanabb hegyvidéke. Viszont az emberi beavatkozás eredménye, hogy az egykori bükkösök helyére néhol már lucfenyőt telepítettek.
A Nagy-Milicen végződik a Sümeg-eszthely felől induló, az országot átszelő; országos kék jelzésű turistaútvonal. A hegy csúcsán álló obeliszken felirat hirdeti: Nagy-Milic 895 m. Ezen a helyen valamikor egy országzászló és egy fakilátó is állt. A csúcstó 400 méterre taláható a Kis-Milic, melyről csodálatos panoráma kilátás a Hegyközre. Tiszta időben 30 kilométerre levő települések is láthatók.
   

 


Megszakítás